05 January, 2013

Berjihad pilihan raya mendepani taktik jahat

Menyambung kepada kemungkinan pihak UMNO-BN menggunakan pelbagai taktik jahat bagi mempertahan Putrajaya, maka dinukilkan pula suatu tiupan semangat untuk para pejuang Pakatan Rakyat sebagai pedoman.


Tahun 2013 sah sebagai tahun pilihan raya umum ke-13. Tempoh hayat dewan negeri dan parlimen dikatakan akan berakhir pada 28 April dan boleh dilanjutkan sebagai caretaker government selama dua bulan. Menurut perlembagaan negara, tempoh dua itu adalah bagi membolehkan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia menyempurnakan suatu pemilihan bagi mendapat mandat baru rakyat. 

Walau bagaimanapun, tempoh yang disebutkan itu masih tertakluk kepada kehendak Perdana Menteri, sama ada untuk mengadakan pilihan raya lebih awal, sebelum 28 April. Jika kuasa itu tidak digunakan bermakna selepas 28 April, kabinet caretaker perlu dibentuk dan Peguam Negara dan Ketua Setiausaha Negara bolehlah berperanan bagi memastikan kerajaan caretaker berperanan dengan baik sehingga selesai urusan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Gambaran pilihan raya hangat

Berdasarkan ‘permainan’ tarikh pilihan raya yang belum pasti, kesannya menyebabkan suasana kehangatan berpilihan raya akan berlaku pada saat akhir. Sekarang ini sedang menuju saat akhirnya dan rasa kehangatannya sudah dirasai. Berdasarkan perkembangan beberapa isu, nampak jelas isu-isu yang berputar kini sudah mulai panas.

Pihak Barisan Nasional mulai panas dengan pelaksanaan pelbagai program pemberian untuk rakyat. Ia dilihat semacam pemberian yang sebenarnya pancing undi. Persoalannya, adakah pemberian pancing undi itu bakal memastikan Barisan Nasional kekal menguasai Putrajaya?

Ia turut dibalas oleh Pakatan Rakyat dengan isu-isu mengasak Barisan Nasional. Isu pendedahan Deepak Jaikishan yang mensasarkan Datuk Seri Mohd Najib dan isterinya nampaknya berada dalam rangking teratas berhawa panas. Ia dikuti dengan Pergerakan Oren dan bakal menyusul adalah perhimpunan rakyat menjelang Himpunan Mega Kebangkitan Rakyat yang sudah diumumkan akan diadakan di Stadium Merdeka pada 12 Januari nanti.

Semangat kebangkitan rakyat Mesir

Bagi memastikan kebangkitan rakyat di Malaysia membuah hasil lumayan, ada baiknya para pimpinan dan petugas Pakatan Rakyat sedia mengambil semangat dari kebangkitan rakyat Mesir. Atas asas kebangkitan itu, panduan berguna adalah mengambil langsung beberapa fatwa ulama kontemporari, Dr Yusuf Al-Qaradhawi yang mengungkapkan dalam khutbahnya semasa menyokong kebangkitan rakyat dan pemuda Mesir.

Antaranya Al-Qaradhawi  mengungkapkan: “Pemerintah dalam Islam hanyalah seorang hamba yang dibayar gaji, kerana rakyat telah memilihnya. Oleh itu, rakyat bertanggungjawab untuk memerhati tingkah laku, segala urusan pemerintah. Mereka juga berhak untuk menggugurkan pemerintah dari tampuk pemerintahan.”

Selanjutnya, Al-Qaradhawi  mencabar pihak berkuasa (regoim Hosni Mubarak) pada masa itu: “Parti kebangsaan yang dikuasai oleh tokoh korporat ini merampas kekayaan negara, melanggar undang-undang dan menghalalkan darah anak bangsa. Kemudian mereka hanya ingin terus kekal berkuasa.”
Atas kesedaran itu, Al-Qaradhawi  turut berpesan kepada rakyat Mesir: “Teruskan perjuangan, anda sebenarnya melaksanakan tugas fardu kifayah mewakili seluruh rakyat Mesir dan semestinya perjuangan ini diteruskan hingga nokhtah penamat demi menegakkan kebenaran dan mengkuburkan kebatilan. Teruskan perjuangan demi rakyat Mesir keseluruhannya!”

Pesanannya turut mengikat dengan sunnah perjuangan Rasulullah SAW bahawa Islam mewajibkan umatnya untuk melawan orang yang melakukan kezaliman sebagaimana sabda Nabi SAW: “Sesiapa sahaja di kalangan kamu yang melihat kemungkaran hendaklah merubahnya dengan tangan, sekiranya tidak mampu hendaklah merubahnya dengan lidah, sekiranya tidak mampu hendaklah merubahnya dengan hati, dan itulah selemah-lemah iman.”

Bertolak dari semangat merubah kemungkaran pemerintah itu, Al-Qaradhawi  terus menyeru seluruh lapisan rakyat bangkit berjihad. Seruan beliau turut menyentuh peranan tentera dan para pemuda Mesir. Katanya: “Berjihad dengan tangan bagi yang berkemampuan dalam konteks semasa, siapa lagi yang mampu berbuat demikian kalau bukan Angkatan Bersenjata Mesir? Adapun berjihad dengan lidah, inilah yang dilakukan oleh para pemuda, berteriaklah menuntut hak mereka.”

Justeru seruan berupa fatwa dari ulama tersohor itu ibarat baja organik yang menyuburkan semangat perjuangan sehingga mencetuskan kebangkitan meruntuhkan regim Hosni. Apakah semangat sedemikian boleh disuburkan dalam jiwa pemimpin dan petugas Pakatan Rakyat?

Kempen yang ditolak rakyat Kelantan PRU2008!!!  -  refleksi agenda jahat menjatuhkan kepimpinan ulama di Kelantan.


  Pengalaman kalah di Terengganu

Bagi merungkai persdoalan tersebut, para pimpinan dan petugas Pakatan Rakyat harus mengambil semula pengalaman kekalahan PAS di Terengganu pada pilihan raya umum 2004. Ia dikira berguna bagi mendepani kemungkinan ’taktik jahat’ Barisan Nasional pada saat terdesak.

Sebagaimana beberapa kajian daripada pengalanan tersebut, sesetengah pengkaji bersetuju bahawa faktor pelengkap membawa PAS kalah di Terengganu ialah pertama semangat di kalangan pemimpin dan pekerja jentera PAS berlaku secara sederhana. Keduanya ialah usaha gigih Barisan Nasional bagi menawan kembali Terengganu daripada PAS.

Apa pun nilai kegigihan Barisan Nasional itu dapat disaksikan menerusi dua pendekatan utama iaitu penggunaan wang yang banyak bersumberkan wang ihsan dan diikuti dengan strategi perang saraf dalam memajukan kempen mendedahkan kelemahan dan fitnah penyelewengan pentadbiran PAS di dalam kerajaan negeri Terengganu.  Kesannya telah membawa tekanan serius kepada kekuatan politik PAS di Terengganu ketika itu.

Kajian itu seterusnya merumuskan, pengaruh PAS mula surut apabila wang ihsan dialirkan kepada rakyat sehingga mencetuskan kebimbangan yang sepatutnya diterjemahkan sebagai cabaran yang akan menggugatkan pengaruh PAS. Namun seni politik yang salah sudah dialami oleh sebahagian pimpinan PAS di Terengganu kerana bersikap baik sangka kepada sikap rakyat Terengganu yang menerima wang ihsan.

Atas baik sangka itu, ada yang menganggap rakyat Terengganu kononnya terima wang ihsan sekadar terima sahaja. Mereka dikatakan tidak akan mengundi Barisan Nasional dalam pilihan raya. Dalam maksud yang lain, duit ambil, tetapi tetap akan mengundi PAS.

Namun keputusan pilihan raya 2004 bagi PAS Terengganu dilihat menyimpang dengan apa yang disangka. Sebahagian pengundi menterjemahkan wang ihsan sebagai duit sumbangan Barisan Nasional, menyebabkan “mind-set” sebahagian pengundi sudah berubah atau utuh atas komitmen, bila ambil duit dari Barisan Nasional kenapa nak undi PAS! Min-dset inilah yang menggugat undi PAS.

Seterusnya analisis pengkaji itu ialah strategi perang saraf kempen dilakukan Barisan Nasional di Terengganu itu telah berjaya. Hujahnya pendedahan fitnah penyelewengan pentadbiran kerajaan PAS di Terengganu menjadi asas penolakan di kalangan pengundi. Asas penolakan itu diperkemaskan dengan suntikan pemb eriab wang ihsan. Ia disokong lagi dengan peranan media perdana pro-Umno (televisyen, akhbar yang dilihat berjaya mewajahkan PAS  sebagai berwajah buruk!

Manipulasi daftar pemilih

Demikian pula, taktik jahat Barisan Nasional  di Terengganu ketika itu turut dikaitkan dengan kempen slogan ‘Gelombang Biru’ sebagai perang saraf kempen. Slogan ini pada sesetengah pemimpin PAS hanyalah retorik yang tidak mencabar. Sedangkan slogan itu disokong oleh strategi tersembunyi (dalaman) yang kemudiannya boleh disifatkan sebagai kempen ‘Gelombang Hantu’ yang menyerang senarai daftar pemiih.

Menerusi kempen Gelombang Hantu, Barisan Nasional Terengganu telah memanfaatkan sepenuhnya Sistem Pendataran Pemilih Sepanjang Tahun yang bermula pada 16 Julai 2002. Ia disokong dengan usaha Umno membawa masuk seramai mungkin pengundi luar secara sistematik,  ia sudah tentu melibatkan penggunaan agensi kerajaan Pusat.

Berdasarkan bukti pertambahan pemilih di seluruh Terengganu dalam tempoh pilihan raya umum 1999 hingga pilihaan raya umum 2004 didapati jumlah pertambahannya sebanyak 66,853 atau 17.18 peratus. Sedangkan pertumbuhan penduduk tahunan terangganu bagi tempoh 1991 hingga 2000 sekitar 1.2 peratus.

Persoalannya adakah logik pertumbuhan penduduk hanya negeri Terengganu ialah 43,144 orang sedangkan pertambahan penvgundi ialah 66,853 orang?

Sedangkan pertambahan penduduk dalam tempoh 1995 hingga  1999 hanya 21,395 orang. Ini menunjukkan pertambahan pemilih dalam tempoh 1999 hingga 2004 telah melebihi tiga kali ganda mengatasi pertambahan dalam tempoh sebelumnya. Apakah nilai usaha PAS di Terengganu dalam urusan pendaftaran pemilih ketika itu (menghadapi pilihan raya umum 2004?

Sekarang, pesoalan tersebut harus dibedah bagi menjejaki realiti masa kini, tatkala Pakatan sedang berdepan cabaran kekotoran senarai daftar pemilih di seluruh Negara, terutama di Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan. Ia merupakan kebalikan (counter hegemony) daripada segala-gala taktik jahat Barisan Nasional dalam setiap kali pilihan raya.

Justeru itu, untuk sekian kalinya pimpinan dan petugas Pakatan Rakyat harus menyedari bahawa bagi pilihan raya umum ke-13 ini, bukan sekadar isu yang mengasak, tetapi taktik jahat amat tegar diguna-pakai oleh pihak Barisan Nasional. Bagi mendepani taktik jahat itu, maka tingkat semangat berjihad dan kukuhkan perpaduan dalaman demi merentasi laluan ke Putrajaya.

No comments: